Uusi toimeksianto Oslossa

5 August 2021

Juuri ennen kesälomaa Triona voitti Oslon kaupunkiympäristön toimialan kilpailutuksen koskien "Karttojen ja teiden kunnossapidon kartoitusta ja suunnittelua". Tehtävänä on kuvata 1 365 kilometriä Oslon teitä ja katuja, mukaan lukien kävely- ja pyörätiet, toimittaa tiedot NVDB:hen (National VegDataBank) ja laatia Oslon teiden kunnossapitosuunnitelma.

Tehtävän on määrä valmistua 1. huhtikuuta 2022 mennessä. Triona tekee toimeksiannossa yhteistyötä norjalaisen Veiteknisk Instituttin kanssa.

Oslon hankinnan tarkoituksena on kattaa seuraavat tarpeet:

  • Saada yleiskatsaus teistä ja niihin liittyvistä kohteista: mitä ja missä sekä määrä ja kunto
  • Parantaa suunnittelua, priorisointia ja budjetointia katujen ja teiden kunnossapidossa
  • Muodostaa suunnitelma siitä, miten investoinnit kunnossapitoon voidaan saada takaisin

Triona ottaa 360 asteen panoraamakuvat sekä luo pistepilvet Oslon tie- ja katuverkon Lidar-aineistoista. Kaikki 360 asteen panoraamakuvat ja Lidar-aineistot mitataan tarkkuus-GPS-tekniikalla.

AI:n (artificial intelligence, tekoälyn) avulla irrotetaan automaattisesti käytettävissä olevia tietoja panoraamakuvista ja Lidar-aineistoista. Tietoja verrataan sitten NVDB:ssä jo oleviin tietoihin Oslosta.

Trionan tuotteita SINUS Photo ja SINUS Infra käytetään NVDB:n tietojen täydentämiseen ja laadun varmistamiseen. SINUS Infra ja SINUS Photo ovat tuotteita, joiden avulla voimme rekisteröidä infrastruktuuriin liittyviä tietoja kustannustehokkaasti, tehokkaasti ja turvallisesti niin valokuvista ja kartoista kuin kentälläkin.

Esimerkkejä NVDB:hen kerättävistä tiedoista ovat kävelytiet, kaiteet, puomit, liikennemerkit, opasteet, tiemerkinnät, nopeusrajoitukset, valot, päällyste ja tienleveys. Lisäksi opasteiden, kaiteiden ja päällysteen kunto rekisteröidään.

Toimeksiannon lopputuotteena toimitetaan Oslon kunnalle kunnossapitosuunnitelma. Suunnitelma sisältää mm. tieverkon nykyisen tilan, kuvauksen tarvittavista kunnossapitotoimista (backlog), nykyiset ja tulevat resurssitarpeet, toimintasuunnitelman vuosille 2021–2031 sekä kuvauksen tulevasta kaupunkikehityksestä Oslossa teiden ja katujen osalta.

Lue lisää