Uusi kenttäsovellus Sveaskogilla

22 June 2023

Sveaskogin suojeluarvojen arviointimetodologian päivittämisen yhteydessä Triona on ollut mukana kehittämässä uutta työkalua kenttätyön tueksi. 

Suojeluarvojen arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa alueen biologisen monimuotoisuuden edellytykset ja luoda pohja toiminnan suunnittelulle ja varautumiselle. Jotta voidaan minimoida riski, että arvokkaita metsäbiotooppeja korjataan tai vahingoitetaan vahingossa, on tärkeää tehdä suojeluarvojen arviointi ennen toiminnan aloittamista. 

Sveaskogin ja Trionan osallistujien projektiryhmä on työskennellyt ratkaisun suunnittelussa kesästä 2022 lähtien. Ratkaisu on, että kenttätyökaluun voidaan hakea dataa ja kartta-aineistoja sekä kerätä lisää tietoa ja luoda suojeluarvojen arvio, joka toimitetaan tietojärjestelmään. Koska käyttäjät työskentelevät metsässä eri puolilla maata, työn tulee olla mahdollista suorittaa sekä online- että offline-tilassa mobiiliyhteyden mukaan. Kenttäsovellus on suunniteltu käytettäväksi iPad minissä tai taulutietokoneessa. 

Triona on tarjonnut projektiin projektinhallinnan, vaatimusten koordinoinnin, testauksen hallinnan ja järjestelmäkehityksen. 

nvb-faltklient-new.png

Kenttäsovellus tehostaa vaadittujen tietojen keräämistä ja varmistaa samalla, että tiedot tallennetaan, jotta arvioinnin suorittamistapa voidaan jäljittää tulevaisuudessa. 

Käyttäjät aloittivat uuden työkalun käytön kentällä kevään aikana, ja tulokset olivat hyviä. 

”Kenttätyökalu on ylittänyt odotuksemme! On selvää, että kaikki projektissa olleet ovat pyrkineet kehittämään upean tuotteen, joka on helppokäyttöinen meille jokapäiväisessä työssämme. Sovellus ja tiedonkeruu ovat toimineet suurimmaksi osaksi sujuvasti ensimmäisestä päivästä lähtien, kun testasin työkalua”, Linda Rosén, Götanmaan alueen metsäsuunnittelija. 

”Toukokuussa 2022, kun käynnistimme mittavan muutoksen suojeluarvojen arviointimenetelmissämme, pääpaino oli varsinaisessa metodologiassa. Ennätysajassa kehitetty digitaalinen tuki hyväksyttiin, vaikka se ei ollut täysin valmis. Uuden IT-työkalun lanseerauksessa huhtikuussa 2023 tilanne oli täysin päinvastainen, pieni päivitys metodologiaan, mutta suuri keskittyminen uuden kenttäsovelluksen tuomaan erittäin positiiviseen parannukseen”, Peter Bergman, luonnonsuojelupäällikkö, Sveaskog. 

Lue lisää